Friday, 11 November 2011

'CiNTa' ada Di HaTi..kamu..~**

Salam! ^^ Happy Saturday..;) Mesti ramai yg plan nk kuar hari ni. Ss? Kemas2 bilik..baca buku..mkn.. (ada peluang x nk bam2? ;D) Saat Ss sendirian ni, mula lah rsa nk menulis..hik3. Jgn serik tau untuk membaca..terima kasih.. =))

Bila kita bersendirian..sunyi kan..kan..? Tapi,tu hanya perasaan..Ss baru sedar sesuatu. Sebenarnya kita xkeseorangan..siapa lagi yg ada??haaaaa! dh lupa ye?? ;D... ALLAH... =)) aah,jngn lupaa ;p Hati kita..jiwa kita, semuanya ada milik Allah..jd,cinta tu sentiaasaaaaa ada di hati kita.. ^^

Yang ingin jauh,biar kan dia pergi..Yang memang dah jauh..biar kan juga dia pergi. Doakan mereka hidup bahagia. Tu lh tanda kita mensyukuri nikmatNYa..=)  Cinta tu bukan milik kita..Allah yg hadirkan perasaan cinta&ksh syg dalam hati kita, Allah juga yg hilangkannya..Sebagai hambaNya yg lemah&daif, siapa kita untuk melawan takdirnya.Yakinlah..tiap apa yg berlaku tu ada hikmahnya. Yakinlah bahawa Allah sedang merencanakan sesuatu yg terbaik untuk kita..sebagai hambaNya.. =)) Yang penting..kita harus sentiasa berdoa..berdoa..berdoa..[tu nasihat seorang akak pda Ss ;) ]

Jgn berdukacita bila saat kita memerlukan seseorang, tiada siapa yg datang menghulurkan bantuan. Mungkin Allah sedang menunjukkan kita sesuatu. Siapa yg terbaik untuk kita dekati, siapa yg terbaik utk kita jauhi. Kata hati tak selalu nya betul. Apa yg kita suke mungkin tu yg Allah xsuke, apa yg kita xsuke mungkin tu lah yg Allah suke..Belajar lah untuk memahami erti hidup sebenar. InsyaAllah..hari2 kita akan sentiasa tenang&indah..Cinta itu ada di hati kita. Carilah ia..didik ia dengan hati yg bersih..Sucikan ia dari sebarang noda..CHinTa itu yg akan membuatkan hati kita tenang..Hati yg bersih&penuh dgn kasih syg adalah hati yg didambakan oleh setiap org ;))

Cinta tak perlu dicari, xperlu dikejar..biar perasaan tu hadir sendiri. Ada org cakap, kita mesti berusaha..Ya..memang betul kita mesti berusaha. Tapi, bagi Ss penting berusaha untuk mempertahankan cinta yg ada, untuk mencari...hmmm...biar Allah yg tentukannya&hadirkannya. Hakikatnya, untuk mempertahankan cinta yg ada tu lebih susah dari mencari cinta..=) Tapi, Ss yakin, jika cinta itu adalah cinta yg ikhlas&diredhaiNya, Allah akan jaga&pertahankan ia untuk kita ;) Xmo sedeyh2..yakin,jika kamu setia,kamu akn jumpa juga dengan yg setia. Kembali lh pada jln yg asal..jln Allah..Berdoa..Berdoa..dan teruskan berdoa.... -___-


Thursday, 10 November 2011

11.11.11.. =))

Salam semua =))
moga hari ni hari yang cukup indah untuk semua
moga hari ni juga hari yang diredhaiNya..
Alhamdulillah, hari yg baik..hari Jumaat..
moga hati2 kita semua tidak pernah lari
dari mengingati Dia yang Maha Esa.. -__-


Ss teringat pada 1 email yg pernah Ss terima dulu
tentang sahabat..
hari ni mungkin ada yg baru ingin mengenali
antara satu sama lain..
alhamdulillah.. =))


Imam Al-Ghazali berkata ' Kawan dibahagikan kepada 3 " :


1) KAWAN YANG PERTAMA - 
Kawan yang ada ilmu, bila kita berkawan dengan dia, dia sentiasa bagi iImu & nasihat agama kepada kita. Imam Al-Ghazali kata jangan lepas kawan ini. Berkawanlah kerana kebaikan yang banyak diperolehi.

2) KAWAN YANG KEDUA -
Dia tak ada ilmu, tapi kita ada ilmu dan dia terima ilmu & nasihat agama yang kita sampaikan kepada dia. Imam Al-Ghazali kata jangan lepas kawan ini. Berkawanlah kerana dengan kita sampaikan ilmu & nasihat kepada dia, dia dapatkan laksana perintah Allah.

3) KAWAN YANG KETIGA - 
Dia tak ada ilmu, kita ada ilmu tetapi bila kita bagi ilmu & nasihat kepada dia, dia tak terima dan macam-macam bagi alasan iaitu dia rejek ilmu dan nasihat yang kita bagi. Imam Al-Ghazali kata jangan kawan dengan orang macam ini kerana tiada bagi maafaat kepada kita dan dia. Dan takut-takut kita terikut cara & tingkahlaku dia yang bawa kepada kemaksiatan kepada Allah s.w.t.
Nabi SAW bersabda ' Seseorang itu akan ikut siapa yang dia kawan. Jika kamu berkawan dengan tukang jual minyak wangi dan kamu tidak mampu membeli minyak wangi itu tetapi setidak-tidaknya bau harum minyak wangi akan kena juga pada pakaian kamu DAN jika kamu berkawan dengan tukang ketuk besi, biarpun percikkan api daripada ketukan tidak kena pada kamu tetapi bau asap api akan kena juga pada pakaian kamu.

Kesimpulan hadis -

Umpama berkawan dengan tukang jual minyak wangi iaitu kita berkawan dengan orang yang baik-baik iaitu orang yang selalu ingat pada Allah, orang yang selalu pergi masjid, selalu ikut kuliah agama, selalu bagi nasihat dan ajak ke arah kebaikan. Jadi bila kita berkawan dengan orang macam ini kita akan ikut dia pergi masjid dan buat perkara-perkara yang disuruh oleh Allah dan tinggal perkara-perkara yang dilarang oleh Allah.

Umpama berkawan dengan tukang ketuk besi iaitu kita berkawan dengan orang yang tidak ingat kepada Allah, orang yang selalu buat maksiat ( seperti tidak solat, tidak puasa di bulan Ramadhan, tidak menutup aurat mengikut kehendak agama dan perkara-perkara yang menjurus kepada maksiat ) dan selalu ajak kita ke arah kejahatan. Jadi bila kita berkawan dengan orang macam ini kita akan ikut cara dia, kalau dia kaki 'karaoke' kita pun akan jadi kaki 'karaoke', kalau dia kaki tengok wayang kita pun jadi kaki tengok wayang, kalau dia kaki tak tutup aurat kita pun ikut dia tak tutup aurat, kalau dia kaki tak solat kita pun akhirnya akan jadi kaki tak solat.
Ambillah iktibar  dan jangan tersilap pilih kawan di dunia ini.

Ss nak kongsi kata2 Imam Ghazali tentang 'kawan'
moga kamu mendapat teman yg terbaik ;)
moga hubungan kamu sentiasa dalam redha Allah..
Ss sentiasa mendoakan yg terbaik
untuk sesiapa saja yg Ss kenal
amiiin... ;))

Ss tak tahu apa yg Ss rsa sekarang. Walau jiwa kosong tp hati sgt tenang..alhamdulillah.. =)

"Ya Allah..tenangkan hati ku setenang air di tengah lautan..bersihkan hatiku sebersih kain putih tanpa terusik..kurniakan ak akhlak yg baik sebagaimana Engkau perelokkan wajahku..amiinn... -___- "



Sunday, 6 November 2011

GaDiS iTu.... ;)

19 - 22 tahun

Hidup sgt indah..! bg dia,kata2 kwn2 rapat & 'ehem2' dia adalah paling penting. apa yg org lain ckp,ada dia kisah?haha..hidup dia ceria&gembira.cam keanakan pn ada. time study, dia study..time brgumbira,dia  lh paling hepi ;p BF dia ckp,dia cam bdk2..dia jwb balik "sy xsuke jadi cam org dewasa,byk masalah..sume benda nk pk,nnt xhepi..". Tapi bab urus diri&org lain, BF dia ckp dia bgus. Satu2 jadual harian BF dia dihafalnya. apa yg BF dia lupa,dia tolong igtkan^^ dia suke gelak tp dia jgk lh yg mudah nangis, manjany terlebih2..pada BF dia jelah dia bercerita&cari smgt. Sesama menyokong antara 1 sama lain, saling percaya anatara 1 sama lain..seperti pentingny isi utk kuku&kuku untk isi (betul ke perumpaan ni? ;D) Apa yg dia nk, dia akn usaha sampai dpt!  Dgn kwn2,dia enjoy saja!! ^^  Dia selalu blajar utk berdikari..dia nak perfect dr sume segi..agama,relationship,study! bagi dia sume 1..agama 1, family 1, BF pn 1 ;p dgn sokongan org2 yg trdkt..dia berjaya!! ^^

23-24 tahun

Dia mula mengenali dunia luar. Belajar untuk menjadi org yg lebih matang, belajar untuk bertolak ansur, sabar dengan kerenah manusia yg macam2. Pagi2 dia pegi keje, malam dia balik..12 jam hidupny hanya untuk keje..keje..&keje..semakin banyak dia belajar perkara baru, semakin banyak dia rasa dia tak tahu. Dengan keazaman yang tinggi, dia fikir untuk terus maju ke depan..buat sesuatu yang lain..untuk diri dia&masa depan nya..

24-25 tahun 

Dengan semangat yg ada, dia usaha sesuaikan diri dengan suasana yg baru. BF dia sentiasa menyokong dia dr belakang.."ingat, berbuat baik pada setiap org..biar org sakitkan hati kita,jgn kita sakitkan hati org. InsyaAllah..Allah akan berikan yg terbaik untuk kita.ingt balik napa awk ada di sni".. (psnan keramat BF dia) "Baek!!!" (jwb lg dia) ^^ Hari2 dia akn bangun dgn senyuman& berusaha..berusaha..berusaha..Dia nak jadi yang terbaik.bkn untuk orang lain, tapi untuk diri ny sendiri. Dengan sokongan org2 yg trdekat dgnny, dia berjaya lagi! ^^ masa berubah, dia mula masuk ke dunia yg lebih baru. Dia mula mengenal erti hidup sebenar. Kini dia sedar, dia perlu lalui alam2 dewasa ni. Masalah, derita& kecewa..mula dirasainya. Hidup dia bukan seperti keanak2an dulu lagi. Dugaan&cabaran membuatkan diri dia untuk berubah, menjadi seorang yg lebih tabah&kuat. Dia bukan seorang yang suke gelak2 seperti dulu lagi. Tangisnya hanya pada Allah, teman terbaikny hanya Allah..semangatnya hanya datang dari Allah...

26 tahun

Dia mula mencari suasana yang baru..untuk dia mulakan semula hari2 nya seperti dulu..gelak tawa yg buat hari2 nya indah&tenang untuk dia. Kini hari2nya lebih sukar. Dia sedar, dia perlu kembali kepada Pencipta Nya..semua nya datang dari Allah, Allah juga yang dapat mengembalikan gelak tawanya & hari2 indahnya. Dia mula sedar, tiada apa yang kekal di dunia. Dia harus bersyukur dgn segala kurniaan Allah padanya..kasih sayang yg sebenar, hati yg tenang bersama PenciptaNya.. ;)) ni lah yg dikatakan hidup Apa yang berlaku sekarang sesuatu yg dia tak terlintas di fikirannya pun dulu. Mungkin Allah ada jawapan untuk segalanya..dia kini gembira dengan hati nya yang baru..dia bersyukur dgn apa yang ada..Apa yg tidak pernah berubah dalam hati nya hingga sekarang adalah pendiriannya.. " HaNYa SaTu.." =)) 1 agama, 1 family, 1 'cinta' ... amiiinnn~




BF = Best Friend k ;)





TAMAT

Saturday, 8 October 2011

LoNG SLeeve DRess,TreNdy + ELeGeN..

Happy SatuRDay girls..!! ;D..ke mana kamo sume hari ni? Ss duk kat bilik je cuti2 neh, layan HiNdusTaNI...muihihihi....Tak tahu nak pegi mana? Untuk penggemar buku, cecuba g BookFaIR d MAEPS, Serdang..byk buku murah2 untuk dibeli..hingga 17hb neh. Ss nk pegi jgk,tp tunggu masa yg sesuai..he3. Untuk peminat fotografi pula, anda boleh ke KL Fotography Festival di Mid Valley hari ni =))

Lambakan jns fashion ada kt online skrg. Ni yg buat Ss nk menulis kt sni. Antara fashion yg buat mata Ss terpaku ialah LonG Maxi Sleeve DrEss ..





https://www.facebook.com/profile.php?id=100000163114665 .. Ss suke shopping baju kt sni, harga2 baju kat sini agak murah. Macam2 jenis fashion ada. Sebagai muslimah, for sure kita tidak boleh pakai seperti model2 di atas..tapi tu tak bermaksud kita tak boleh beli baju2 seperti ni. Ia boleh digayakan seperti di bawah..




nampak trendy & elegen kan? https://www.facebook.com/pages/QOMAs-Boutique/218718966534 .Ss suke usha page ni utk lihat cara long dress ni digayakan. Long dress kt sni pn cantik2. Jika ia digayakan seperti di bawah ni pun cantik..



tampak lebih sopan + ayu walau dgn selendang yg labuh. https://www.facebook.com/pages/Najjah-Muslimah/110629008980375 ..

SEmuanya bergantung kepada kita..cara kita berpakaian juga boleh mendidik hati kita ke arah apa yg kita tentukan..untuk menjadi sopan atau sebaliknya. Penampilan yg menarik akn membuatkan kita lebih yakin dgn diri sendiri&mampu berdepan dgn orang ramai dgn baik. Kita pun akn jadi HaPPY! ^^ 

Namun, jangan berpakaian semata2 dgn niat menunjuk2&menarik perhatian orang ramai..nau'zubillahiminzaalik.. Sama2 berdoa agar dijauhkan dari niat2 yg buruk tu..Moga tips2 di atas dapat membantu u all dalam menggayakan LoNG SLeeVe DReSS neh..he3. have a nice day! =))


Sunday, 28 August 2011

28 RaMaDHaN- PuDiNG CaRaMeL

SaLaM EVeRyONe..=))
MooD RaYa..!he2
rasa hari2 pun nak senyum tanpa henti..
^________________^

Hari ni Ss nak kongsi resepi..
PuDiNG CaRaMel..
tapi..Ss panggil..
*PuDiNG GuLa HaNGUs* ^^
bln puasa thn lepas hari2 g bazar..
nak cari puding neh!

RaMaDhan thn nie special skit,
xperlu pergi bazar cari puding lg,
buat sendiri..hi3 >,< (malu nk ckp)
baru jap td buat >>,<< (2x malu)
Ss xpndai sangat masak2 neh,
kita sesama belaja k..
jom cecuba! ^^



Bahan-Bahan ::

Bahan utk caramel:
1. Gula setengah cawan (untuk di masak)

Bahan Puding:
1. Susu cair (1 tin)
2. Telur (10 biji)
3. Gula (setengah cawan) - xsuke manis sgt
4. Esen vanila (secukup rasa)
5. Garam (secubit pun dh cukup =p)

Cara Memasak:

Caramel:
1. Masukkan gula dalam periuk& panaskan
2. Kacau gula hingga cair&keperangan (penting jgn bagi hangus!)
3. Masukkan dalam acuan bulat yg sederhana

Puding:
1. Masukkan telur satu persatu dalam mangkuk adunan
2. Putar telur sambil masukkan gula & susu cair
3. Masuk kan esen vanila serta garam secukup rasa.
4. Putar sehingga 1 minit saja..jgn biarkan terlalu kembang
5. Masukkan ke dalam acuan bulat berisi gula yg telah di masak tadi.
6. Kukus hingga 30minit..Setelah masak,angkat & tutup dgn pinggan rata 
7. Kemudian terbalikkan dgn pantas
8. Puding caramel siap dihidang..Untuk rsa yg lebih enak,simpan dalam peti sejuk buat seketika&hidangkan


SeSiLa CeCuBa! =))

Thursday, 18 August 2011

RamaDHaN 19 - BuTiR NaNGKa

Semalam..bebrbuka dgn tomyam ayam..Apa lg! main masak2 lah saya! =D sjak UCu balik kg, kenalah blajar brdikari..huahua. sib baik ada JuWiTa sebagai peneman..Xiexie ni =)) Dengan resipi tradisi& petua2 tomyam peninggalan UCu, sy mula memasak ikut rsepi tu.Best! ^_^ (sori,xsmpat amik gambar)

Malam pas terawih, rasa ngidam nak masak butir nangka! fav neyhhhh! dgn 0 experience masak pencuci mulut camni, sy mula lah 'ketang2' (bunyi periuk belanga=p) menyediakan bhn2 utk buat butir nangka ni. hampir sejam, baru sumenya siap...! =)


..kte kongsikan resepi dgn awak sume
..trima kasih buat deq aina sbab..
..kongsi web ni dgn kte ^ _^

(boleyh check kt sblh kanan blog ni)
SeLaMaT MeNCuBa..!
Ce CuBa k..he2




Bahan -Bahan ::

  • 4 cawan tepung pulut (sy buat setakat yg sy nak jew)
  • air
  • sedikit kapur makan 
  • secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
  • (bahan utk kuah)
  • santan dari setengah biji kelapa
  • gula (sy guna brown sugar-rasa lemak2 skit)
  • 1 sudu makan halba (sy tak letak, xsuke)
  • garam
  • daun pandan




Cara2 nya ::

  1. Masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
  3. Buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
  4. Panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan, bila masak ia akan timbul.
  5. Apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
  6. Untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
  7. Bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.
  8. Lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka                                                         

Sunday, 14 August 2011

For U..GuRLz...!


smlm seharian duk usha blog org..bagus kan? Tambahkan ilmu pengetahuan.At least,our knowledge about current issue is not 0.BuT...apa yg paling sy suke ialah mmbaca tentang dunia fesyen. Mayb u can get some tips from these 'wanita'.Check it out...! ^_^
Siapa tak kenal dia..HaNa TaJIMa! Seorang 'designer' muda yg terkenal dgn dunia fesyen ny tersendiri. Dia telah membawa 1 evolusi baru gaya bertudung di kalangan wanita di serata dunia..banyak ilmu tentang dunia fesyen yg kamo boleyh dapat daripada dia. So, do not hesitate to visit her website! http://www.stylecovered.com/ .. =))

Maria ELena..nama yg tidak kurang 'famous' nya di kalangan blogger. sy suke cara dia berfikir..HoNeST. Apparently, she's on her way. When I read her blog, at least, I got 'something'..http://peliks.blogspot.com/

sy xpasti nama dia sebenar..but her nick name is sueannajoe. 29 years old and she is a mom!..GoRGeouS right? siapa bilang seorang ibu xboleh bergaya?.do visit her blog.. http://countthethread.blogspot.com

Her name is FatiN LiYaNa..she s a medical student. Dia agak aktif dalam bidang modelling. She likes to share many tips with people. cara berpakaian, cara pakai selendang..MaKe UP (ni plg sy xpandai&malas..owhhh). jom bebaca.. http://honeykoyuki.blogspot.com/ =))


FyNa HeRe! tu blog name dia..hehe. Masuk lah blog ni, kamo pasti dapat banyaaaaak tips tentang fesyen, kecantikan..dia tak jemu-jemu mencurahkan ilmu melalui penulisan dia pada korang. http://stoberycokelat.blogspot.com/

NaTHRaH..sy rasa dia seorang gadis yg humble. Dikurniakan kecantikan utk dia tak membuatkan dia cepat berbangga dgn diri sendiri..Good gurl..prkara yg baik utk diingatkan kepada sume gadis CHaNTiQuE di luar sana! banyak juga hijab tutorial yg dia buat..baca lah sini http://misznath.blogspot.com


Sy hanya berkongsi sesuatu
TaPi..
tak semestinya kamo mesti ikut mereka
jadilah diri sendiri
dgn GaYa & PeNDiRian kamu sendiri..

Moga tips2 yg kamu dapat dari mereka
dapat membantu kamu
utk jadi seorang yg lebih yakin dgn diri kamu..
KeRaNa...
*
*
*
*
*
KeCaNTiKaN yg SeBeNaRNya ada di HaTi KaMu..

...WitH LOVe..







Thursday, 11 August 2011

Bila NaK HaBis??~mmm..aaa...uuu...iiii...

soklan tu dh bernanah kat telinga sy..OMG!! (buat2 terkejut plak..) It s not easy to be a successful person k. If senang nak jadi org yg hebat,takde lah kemanisan dalam suatu kejayaan..rite?.. Untuk minggu ni, sy  boleh iktiraf diri sendiri sbgai RaTu BuRuNG HaNTu..mlm berjaga, siang..of couse..TiTo! (bahasa manjewwwwww baby..) ooww...=_= ..like this???...




eeee...chomey jgk kan being 'RaTu' cam dlm picture di atas?:p..tu bkn 'RaTu' but 'BaBy ChoMeY'. *WHaTeVeR*..maybe it s going to be 'RaTu' someday..ni semua sbab tesis. Data hasil survey dari 2600 responden menjadikan percentage & relationship between variables became very small.Ya Allah....so many things to do.. T_T saat2 ni lah mata sy jadi camni.................



erk..cute jgk..apesal picture2 yg sy upload pagi ni cute2 je..ha3 (sedapkan hati...). Whatever happened, I ll  do my best to accomplish my study as soon as possible..writing..writing..&writing...continuously. At last, bila org tanya "bila nak habis?"..sy jawab "NTaHLa...."******************* 

ada org tanya..stress x? Of CoURSe I am ReaLLy STReSSeD out..! tapi,kita cuba sedaya upaya, then berdoa&bertawakkal lah pada Allah..sama2 doakan kejayaan bersama k. Sy juga doa moga kwn2 seperjuangan yg lain terus tabah dlm hadapi apapun dugaan yg dtg utk menamatkan pengajian masing2..xkira kamo student DeGRee, MaSTer or PHD..be strong & all the best! =))



tengok.."BuRuNG HaNtu" pun pandai senyuuuummm...STuDeNT LiFe.. ENJoY..!..~
                                       ..good nite.. (7am)

Sunday, 7 August 2011

LaGi 7 Ramadhan - Hapi Besday Sayaang.. =))


dia..
penyejuk mata, penawar duka..
dia segalanya..
senyumannya..buat ak jatuh cinta..
cinta yg buat hatiku bahagia.................................

Opps..
semalam hari lahir dia..
sempat jugak celebrate dgn dia
bukan main hepi dia!!
sengiiiiiiiiihhhhhhhhhh je!
oowwww! jatuh chinta lagi!**
*
*
*
*
*
*
*
*
ni baru CHiNTa yg tulus..bersih!..
lelaki paling macho pernah sy jumpa..
dia lah UMaR HaFiY! =))))) (senyum sampai ke leher..)
ank buah nie (jgn slh fhm k) =p

7 August 2011..genap 1 tahun suda dia
umo je stahun tapi...
lagakny cam dak 3,4 tahun..

prkara wajib bila jumpa dia..
mmm...CiUM!.. 
utk UMaR HaFiY je k..erk..
peluk cam xnak lepas..~ *** 

Dengan banggany sy perkenalkan UMaR HaFiY.. ::

WaKTu DiLaHiRKaN..2.7kg...


AFTeR 2 MoNTHs....



a STRoNG BoY..!~ 


His SMiLe make Me SMiLe ****


PoSiNG..No 1..!


SoMeTiMeS..quite NaUGHTy..hehe~


UMaR HaFiY...
HappY BiRtHDaY sygku..
be a good boy..be a good son =)
C'CHiK always pray for ur good fortune..



Chomel kan..kan?^^ sesiapa jmpa dia kan jatuh hati..=))





Saturday, 6 August 2011

7 Ramadhan- CHiNta itu PeKaK & BiSu............................


Cinta..
TaNPa BiCaRa TanPa SuaRa..
Hanya hati yg berkata-kata
HaDiRNya TaNPa Di DuGa,
WuJuDnya TaNPa MeNGiRa MaSa..

MorNiNG! =)) (wajah senyum tp hati lemau)
pe pun yg kamu hadapi..
hati mesti mau kuat..
mesti jadi seorang yg tabah
taw..taw...~~
(walau dlm hati meraung cam org 'crazy')..=_=

xtahu apa motif menulis hari ni
sesuatu yg tak terluah..
isshh..susah......~

okey..make it easy..
as 1,2,3.. =))

" aK TaK MuDaH UntUK MeNCiNTai.."
"aK TaK MuDaH MeNGaKu ku CiNTa.."
"aK TaK MuDaH MeNYaTaKan.."
"aK JaTuH CiNTa"

"Senandung ku hanya untuk cinta"
"Di DaDa ku HaNYa UNtuK ENGKau"
" TiaDa DuSTa..SuMPaH ku CiNTa"
"SaMPai ku MeNuTuP Mata...."
( Acha - sampai menutup mata)




SeLaMaT BeRPuaSa SuMe!


Okey Ss..tutup blog...buka data analysis, edit thesis.. (iye2..***) ..LOVE ya!









Friday, 5 August 2011

5 Ramadhan - B.a.N.a.N.a **

Huuuuuuhhhhhhhh****
tu bkn tanda mengeluh..tp bunyi hembus nafas..
baru siap MeNGaYaT utk tesis
khas buat EXaMiNeR ViVa nnt ..
mau kasi TerBaEK taw..taw.. T_T

SaKiT KePaLa.. =_='
stop sekojap..dua kojap..tiga kojap~~
MeNGaYaT kat BLoG lak.. =D (tersengih cam kerang busuk)

B.a.N.a.N.a punye pasal,
ak pulun lah study..........................*********
cari info2 yg bagus utk topik pada hari ni
WAHAHAHAHA..~ =))


dah lama nak share khasiat B.a.N.a.N.a
cuma masa tak mengizinkan


pot pet pot pet dalam chat 
dgn ADeQ JuNioR,
kebetulan lak hari tu ak brbuka pose
dgn B.a.N.a.N.a
trkeluar cite pasal khasiat B.a.N.a.N.a ni


pandai plak ak brjanji dgn aDeQ tu nak menulis
pasal B.a.N.a.N.a ni.. 
ehhh, ak memang dah niat nak menulis tentang ni..
TaDaaaa..tengok aDeQ,aKaQ tunaikan janji! 
LaMBAT!..
xpe,dah tunaikan janji..tu yg penting! ^^







RaJInKan DiRi utk MeMBaCa CoReTaN ni k..


Tahukah kamu...ada lebih 20 jenis pisang DI DUNIA?
kini di Malaysia, masyarakat kita
lebih menggemari buah-buahan import seperti::
EPAL...ANGGUR..STRAWBERI.KIWI..
dan LaIN-LaIN..

Tahu tak..buah-buahan tempatan
mempunyai 1001 khasiat..
JOM..kita kenali kelebihan&khasiat
di sebalik sebiji pisang ^^


Antara KHASIAT B.a.N.a.N.a ::

KeLeTiHaN - salah satu cara terbaik utk kurangkan keletihan ialah dgn membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut. madu :: bina semula kandungan gula dalam
darah yg berkurangan akibat keletihan:: susu - memperbaiki semula sistem hidrasi 



mmm..teliuq!erk..Pose..!


 PeNGHaDaMaN - getian tinggi..jadikan pisang sebagai diet harian utk membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.. HeHe..~

 TeKaNaN - Kajian baru dari MIND trhadap pesakit2 jiwa..kebanyakan mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana, pisang mengandungi TRYPTOPHAN (sejenis protein yg menyebabkan kita 
tenang, mengembalikan perasaan & secara am ny membuat kita gembira. (Menarik..xperlu TiOnG2 lg..huahua.. ^_^ !)

 TeKaNaN DaRaH TiNGGi - pisang mengandungi POTASSIUM yg tinggi garam rendah, menjadikan 
ny sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.

 ULSeR - pisang amat baik utk pencegahan ulser. Ia juga bertindak utk menuetralkan lebihan asid seta mengurangkan kepedihan dgn menyaluti lapisan dinding perut kita..

 KuaSa MiNDa - Kajian dibuat terhadap 200 org pelajar di sebuah sekolah semasa peperiksaan. Mereka diberi pisang utk sarapan, rehat dan makan tengah hari.Hasilnya, kadar POTASSIUM yg tinggidalam pisang membantu pelajar2 lebih cekap dlm pembelajaran (woooooahhh..suke2 >,<)


okeis..selesai suda ak membebel...
ak memang suke..
****MeMBeBeL****
dlm blog blehlaa...ooooowwwcchh =_=

SiLa Jangan Buang Kulit Pisang Merata-rata k.....

P/s:: Petang ni ada pasar malam SeRDaNG..Yeayhhh! nak cari buah..B.a.N.a.N.a!




Tuesday, 2 August 2011

2 RamaDhan ~ Buatlah Sesuatu kerana Allah..


ALHaMDuLiLLaH... =)
hari ni masuk 2 Ramadhan..
cepat betul waktu berlalu..
secepat tu jgk lah waktu utk sy hantar tesis akan tamat..
adusss...FeNiN..FeNiN..
kadang2 goyah gak jiwa..
..woooh..STReSS... =_=

tapi..hari ni sy xmenulis utk cerita psl tesis..
nnt kamu2 pn stress dengar..hi3
tetiba ak terfikir tentang PENGORBANAN..
PERTOLONGAN..KEIKHLASAN..
sejauh mana semua tu kita boleh buat 
dengan hati yg tenang?
bukan senang untuk berkorban..
apatah lagi sanggup susah utk org lain
lagi2 sanggup sakitkan hati sendiri 
utk jaga hati org lain
SAMPAI CAMTU SKALI?
ada ke org camtu?..mesti ada... =)

Buat lah sesuatu niat kerana Allah..
tu pesan kawan sy..
SEMAT DALAM HATI! 
bila kamu buat sesuatu kerana Allah,
hati kamu akan tenang..
orang lain nampak susah,
tapi bagi kamu ia bukan suatu kesusahan pun..
orang lain nampak ia sebagai beban..
tapi bagi kamu ia adalah satu kegembiraan..
TENANG KAN PERASAAN TU..?

kita tidak boleh paksa hati kita untuk berubah,
tapi kita boleh berdoa pada Allah
supaya dilembutkan hati..
ditenangkan fikiran..
ditenangkan jiwa..
supaya kehidupan yg kita lalui
lebih bermakna..
lebih gembira & bahagia ^_^

Owh..solah terawih..
napa dengan solah terawih??..hikhik
sunat solah terawih di bulan Ramadhan,
pada yg tak biasa,biasa2 kan..

aiiish..jangan salah sangka
sy bukan USTAZAH..
USTAJAH pn bukan..hehe

sy suke sharing2..
SHARING iS CARING..
love love gitu..**
ooouchhhh!~ suke2..~
(dah start nk menggedix..ishhh)
tata titi tutu! Salam.......................................... =))

~**SELAMAT BERIBADAH **~

super star

Super Stars - Cry On My Shoulder


Powered by mp3ye.eu
Loading...

~ Aku & Kamu ~

Daisypath Friendship tickers