Thursday 18 August 2011

RamaDHaN 19 - BuTiR NaNGKa

Semalam..bebrbuka dgn tomyam ayam..Apa lg! main masak2 lah saya! =D sjak UCu balik kg, kenalah blajar brdikari..huahua. sib baik ada JuWiTa sebagai peneman..Xiexie ni =)) Dengan resipi tradisi& petua2 tomyam peninggalan UCu, sy mula memasak ikut rsepi tu.Best! ^_^ (sori,xsmpat amik gambar)

Malam pas terawih, rasa ngidam nak masak butir nangka! fav neyhhhh! dgn 0 experience masak pencuci mulut camni, sy mula lah 'ketang2' (bunyi periuk belanga=p) menyediakan bhn2 utk buat butir nangka ni. hampir sejam, baru sumenya siap...! =)


..kte kongsikan resepi dgn awak sume
..trima kasih buat deq aina sbab..
..kongsi web ni dgn kte ^ _^

(boleyh check kt sblh kanan blog ni)
SeLaMaT MeNCuBa..!
Ce CuBa k..he2




Bahan -Bahan ::

  • 4 cawan tepung pulut (sy buat setakat yg sy nak jew)
  • air
  • sedikit kapur makan 
  • secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
  • (bahan utk kuah)
  • santan dari setengah biji kelapa
  • gula (sy guna brown sugar-rasa lemak2 skit)
  • 1 sudu makan halba (sy tak letak, xsuke)
  • garam
  • daun pandan




Cara2 nya ::

  1. Masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
  3. Buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
  4. Panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan, bila masak ia akan timbul.
  5. Apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
  6. Untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
  7. Bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.
  8. Lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka                                                         

No comments:

super star

Super Stars - Cry On My Shoulder


Powered by mp3ye.eu

~ Aku & Kamu ~

Daisypath Friendship tickers