Sunday, 28 August 2011

28 RaMaDHaN- PuDiNG CaRaMeL

SaLaM EVeRyONe..=))
MooD RaYa..!he2
rasa hari2 pun nak senyum tanpa henti..
^________________^

Hari ni Ss nak kongsi resepi..
PuDiNG CaRaMel..
tapi..Ss panggil..
*PuDiNG GuLa HaNGUs* ^^
bln puasa thn lepas hari2 g bazar..
nak cari puding neh!

RaMaDhan thn nie special skit,
xperlu pergi bazar cari puding lg,
buat sendiri..hi3 >,< (malu nk ckp)
baru jap td buat >>,<< (2x malu)
Ss xpndai sangat masak2 neh,
kita sesama belaja k..
jom cecuba! ^^



Bahan-Bahan ::

Bahan utk caramel:
1. Gula setengah cawan (untuk di masak)

Bahan Puding:
1. Susu cair (1 tin)
2. Telur (10 biji)
3. Gula (setengah cawan) - xsuke manis sgt
4. Esen vanila (secukup rasa)
5. Garam (secubit pun dh cukup =p)

Cara Memasak:

Caramel:
1. Masukkan gula dalam periuk& panaskan
2. Kacau gula hingga cair&keperangan (penting jgn bagi hangus!)
3. Masukkan dalam acuan bulat yg sederhana

Puding:
1. Masukkan telur satu persatu dalam mangkuk adunan
2. Putar telur sambil masukkan gula & susu cair
3. Masuk kan esen vanila serta garam secukup rasa.
4. Putar sehingga 1 minit saja..jgn biarkan terlalu kembang
5. Masukkan ke dalam acuan bulat berisi gula yg telah di masak tadi.
6. Kukus hingga 30minit..Setelah masak,angkat & tutup dgn pinggan rata 
7. Kemudian terbalikkan dgn pantas
8. Puding caramel siap dihidang..Untuk rsa yg lebih enak,simpan dalam peti sejuk buat seketika&hidangkan


SeSiLa CeCuBa! =))

Thursday, 18 August 2011

RamaDHaN 19 - BuTiR NaNGKa

Semalam..bebrbuka dgn tomyam ayam..Apa lg! main masak2 lah saya! =D sjak UCu balik kg, kenalah blajar brdikari..huahua. sib baik ada JuWiTa sebagai peneman..Xiexie ni =)) Dengan resipi tradisi& petua2 tomyam peninggalan UCu, sy mula memasak ikut rsepi tu.Best! ^_^ (sori,xsmpat amik gambar)

Malam pas terawih, rasa ngidam nak masak butir nangka! fav neyhhhh! dgn 0 experience masak pencuci mulut camni, sy mula lah 'ketang2' (bunyi periuk belanga=p) menyediakan bhn2 utk buat butir nangka ni. hampir sejam, baru sumenya siap...! =)


..kte kongsikan resepi dgn awak sume
..trima kasih buat deq aina sbab..
..kongsi web ni dgn kte ^ _^

(boleyh check kt sblh kanan blog ni)
SeLaMaT MeNCuBa..!
Ce CuBa k..he2




Bahan -Bahan ::

  • 4 cawan tepung pulut (sy buat setakat yg sy nak jew)
  • air
  • sedikit kapur makan 
  • secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
  • (bahan utk kuah)
  • santan dari setengah biji kelapa
  • gula (sy guna brown sugar-rasa lemak2 skit)
  • 1 sudu makan halba (sy tak letak, xsuke)
  • garam
  • daun pandan




Cara2 nya ::

  1. Masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
  3. Buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
  4. Panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan, bila masak ia akan timbul.
  5. Apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
  6. Untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
  7. Bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.
  8. Lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka                                                         

Sunday, 14 August 2011

For U..GuRLz...!


smlm seharian duk usha blog org..bagus kan? Tambahkan ilmu pengetahuan.At least,our knowledge about current issue is not 0.BuT...apa yg paling sy suke ialah mmbaca tentang dunia fesyen. Mayb u can get some tips from these 'wanita'.Check it out...! ^_^
Siapa tak kenal dia..HaNa TaJIMa! Seorang 'designer' muda yg terkenal dgn dunia fesyen ny tersendiri. Dia telah membawa 1 evolusi baru gaya bertudung di kalangan wanita di serata dunia..banyak ilmu tentang dunia fesyen yg kamo boleyh dapat daripada dia. So, do not hesitate to visit her website! http://www.stylecovered.com/ .. =))

Maria ELena..nama yg tidak kurang 'famous' nya di kalangan blogger. sy suke cara dia berfikir..HoNeST. Apparently, she's on her way. When I read her blog, at least, I got 'something'..http://peliks.blogspot.com/

sy xpasti nama dia sebenar..but her nick name is sueannajoe. 29 years old and she is a mom!..GoRGeouS right? siapa bilang seorang ibu xboleh bergaya?.do visit her blog.. http://countthethread.blogspot.com

Her name is FatiN LiYaNa..she s a medical student. Dia agak aktif dalam bidang modelling. She likes to share many tips with people. cara berpakaian, cara pakai selendang..MaKe UP (ni plg sy xpandai&malas..owhhh). jom bebaca.. http://honeykoyuki.blogspot.com/ =))


FyNa HeRe! tu blog name dia..hehe. Masuk lah blog ni, kamo pasti dapat banyaaaaak tips tentang fesyen, kecantikan..dia tak jemu-jemu mencurahkan ilmu melalui penulisan dia pada korang. http://stoberycokelat.blogspot.com/

NaTHRaH..sy rasa dia seorang gadis yg humble. Dikurniakan kecantikan utk dia tak membuatkan dia cepat berbangga dgn diri sendiri..Good gurl..prkara yg baik utk diingatkan kepada sume gadis CHaNTiQuE di luar sana! banyak juga hijab tutorial yg dia buat..baca lah sini http://misznath.blogspot.com


Sy hanya berkongsi sesuatu
TaPi..
tak semestinya kamo mesti ikut mereka
jadilah diri sendiri
dgn GaYa & PeNDiRian kamu sendiri..

Moga tips2 yg kamu dapat dari mereka
dapat membantu kamu
utk jadi seorang yg lebih yakin dgn diri kamu..
KeRaNa...
*
*
*
*
*
KeCaNTiKaN yg SeBeNaRNya ada di HaTi KaMu..

...WitH LOVe..







Thursday, 11 August 2011

Bila NaK HaBis??~mmm..aaa...uuu...iiii...

soklan tu dh bernanah kat telinga sy..OMG!! (buat2 terkejut plak..) It s not easy to be a successful person k. If senang nak jadi org yg hebat,takde lah kemanisan dalam suatu kejayaan..rite?.. Untuk minggu ni, sy  boleh iktiraf diri sendiri sbgai RaTu BuRuNG HaNTu..mlm berjaga, siang..of couse..TiTo! (bahasa manjewwwwww baby..) ooww...=_= ..like this???...




eeee...chomey jgk kan being 'RaTu' cam dlm picture di atas?:p..tu bkn 'RaTu' but 'BaBy ChoMeY'. *WHaTeVeR*..maybe it s going to be 'RaTu' someday..ni semua sbab tesis. Data hasil survey dari 2600 responden menjadikan percentage & relationship between variables became very small.Ya Allah....so many things to do.. T_T saat2 ni lah mata sy jadi camni.................



erk..cute jgk..apesal picture2 yg sy upload pagi ni cute2 je..ha3 (sedapkan hati...). Whatever happened, I ll  do my best to accomplish my study as soon as possible..writing..writing..&writing...continuously. At last, bila org tanya "bila nak habis?"..sy jawab "NTaHLa...."******************* 

ada org tanya..stress x? Of CoURSe I am ReaLLy STReSSeD out..! tapi,kita cuba sedaya upaya, then berdoa&bertawakkal lah pada Allah..sama2 doakan kejayaan bersama k. Sy juga doa moga kwn2 seperjuangan yg lain terus tabah dlm hadapi apapun dugaan yg dtg utk menamatkan pengajian masing2..xkira kamo student DeGRee, MaSTer or PHD..be strong & all the best! =))



tengok.."BuRuNG HaNtu" pun pandai senyuuuummm...STuDeNT LiFe.. ENJoY..!..~
                                       ..good nite.. (7am)

Sunday, 7 August 2011

LaGi 7 Ramadhan - Hapi Besday Sayaang.. =))


dia..
penyejuk mata, penawar duka..
dia segalanya..
senyumannya..buat ak jatuh cinta..
cinta yg buat hatiku bahagia.................................

Opps..
semalam hari lahir dia..
sempat jugak celebrate dgn dia
bukan main hepi dia!!
sengiiiiiiiiihhhhhhhhhh je!
oowwww! jatuh chinta lagi!**
*
*
*
*
*
*
*
*
ni baru CHiNTa yg tulus..bersih!..
lelaki paling macho pernah sy jumpa..
dia lah UMaR HaFiY! =))))) (senyum sampai ke leher..)
ank buah nie (jgn slh fhm k) =p

7 August 2011..genap 1 tahun suda dia
umo je stahun tapi...
lagakny cam dak 3,4 tahun..

prkara wajib bila jumpa dia..
mmm...CiUM!.. 
utk UMaR HaFiY je k..erk..
peluk cam xnak lepas..~ *** 

Dengan banggany sy perkenalkan UMaR HaFiY.. ::

WaKTu DiLaHiRKaN..2.7kg...


AFTeR 2 MoNTHs....



a STRoNG BoY..!~ 


His SMiLe make Me SMiLe ****


PoSiNG..No 1..!


SoMeTiMeS..quite NaUGHTy..hehe~


UMaR HaFiY...
HappY BiRtHDaY sygku..
be a good boy..be a good son =)
C'CHiK always pray for ur good fortune..



Chomel kan..kan?^^ sesiapa jmpa dia kan jatuh hati..=))





Saturday, 6 August 2011

7 Ramadhan- CHiNta itu PeKaK & BiSu............................


Cinta..
TaNPa BiCaRa TanPa SuaRa..
Hanya hati yg berkata-kata
HaDiRNya TaNPa Di DuGa,
WuJuDnya TaNPa MeNGiRa MaSa..

MorNiNG! =)) (wajah senyum tp hati lemau)
pe pun yg kamu hadapi..
hati mesti mau kuat..
mesti jadi seorang yg tabah
taw..taw...~~
(walau dlm hati meraung cam org 'crazy')..=_=

xtahu apa motif menulis hari ni
sesuatu yg tak terluah..
isshh..susah......~

okey..make it easy..
as 1,2,3.. =))

" aK TaK MuDaH UntUK MeNCiNTai.."
"aK TaK MuDaH MeNGaKu ku CiNTa.."
"aK TaK MuDaH MeNYaTaKan.."
"aK JaTuH CiNTa"

"Senandung ku hanya untuk cinta"
"Di DaDa ku HaNYa UNtuK ENGKau"
" TiaDa DuSTa..SuMPaH ku CiNTa"
"SaMPai ku MeNuTuP Mata...."
( Acha - sampai menutup mata)




SeLaMaT BeRPuaSa SuMe!


Okey Ss..tutup blog...buka data analysis, edit thesis.. (iye2..***) ..LOVE ya!









Friday, 5 August 2011

5 Ramadhan - B.a.N.a.N.a **

Huuuuuuhhhhhhhh****
tu bkn tanda mengeluh..tp bunyi hembus nafas..
baru siap MeNGaYaT utk tesis
khas buat EXaMiNeR ViVa nnt ..
mau kasi TerBaEK taw..taw.. T_T

SaKiT KePaLa.. =_='
stop sekojap..dua kojap..tiga kojap~~
MeNGaYaT kat BLoG lak.. =D (tersengih cam kerang busuk)

B.a.N.a.N.a punye pasal,
ak pulun lah study..........................*********
cari info2 yg bagus utk topik pada hari ni
WAHAHAHAHA..~ =))


dah lama nak share khasiat B.a.N.a.N.a
cuma masa tak mengizinkan


pot pet pot pet dalam chat 
dgn ADeQ JuNioR,
kebetulan lak hari tu ak brbuka pose
dgn B.a.N.a.N.a
trkeluar cite pasal khasiat B.a.N.a.N.a ni


pandai plak ak brjanji dgn aDeQ tu nak menulis
pasal B.a.N.a.N.a ni.. 
ehhh, ak memang dah niat nak menulis tentang ni..
TaDaaaa..tengok aDeQ,aKaQ tunaikan janji! 
LaMBAT!..
xpe,dah tunaikan janji..tu yg penting! ^^







RaJInKan DiRi utk MeMBaCa CoReTaN ni k..


Tahukah kamu...ada lebih 20 jenis pisang DI DUNIA?
kini di Malaysia, masyarakat kita
lebih menggemari buah-buahan import seperti::
EPAL...ANGGUR..STRAWBERI.KIWI..
dan LaIN-LaIN..

Tahu tak..buah-buahan tempatan
mempunyai 1001 khasiat..
JOM..kita kenali kelebihan&khasiat
di sebalik sebiji pisang ^^


Antara KHASIAT B.a.N.a.N.a ::

KeLeTiHaN - salah satu cara terbaik utk kurangkan keletihan ialah dgn membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut. madu :: bina semula kandungan gula dalam
darah yg berkurangan akibat keletihan:: susu - memperbaiki semula sistem hidrasi 



mmm..teliuq!erk..Pose..!


 PeNGHaDaMaN - getian tinggi..jadikan pisang sebagai diet harian utk membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.. HeHe..~

 TeKaNaN - Kajian baru dari MIND trhadap pesakit2 jiwa..kebanyakan mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana, pisang mengandungi TRYPTOPHAN (sejenis protein yg menyebabkan kita 
tenang, mengembalikan perasaan & secara am ny membuat kita gembira. (Menarik..xperlu TiOnG2 lg..huahua.. ^_^ !)

 TeKaNaN DaRaH TiNGGi - pisang mengandungi POTASSIUM yg tinggi garam rendah, menjadikan 
ny sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.

 ULSeR - pisang amat baik utk pencegahan ulser. Ia juga bertindak utk menuetralkan lebihan asid seta mengurangkan kepedihan dgn menyaluti lapisan dinding perut kita..

 KuaSa MiNDa - Kajian dibuat terhadap 200 org pelajar di sebuah sekolah semasa peperiksaan. Mereka diberi pisang utk sarapan, rehat dan makan tengah hari.Hasilnya, kadar POTASSIUM yg tinggidalam pisang membantu pelajar2 lebih cekap dlm pembelajaran (woooooahhh..suke2 >,<)


okeis..selesai suda ak membebel...
ak memang suke..
****MeMBeBeL****
dlm blog blehlaa...ooooowwwcchh =_=

SiLa Jangan Buang Kulit Pisang Merata-rata k.....

P/s:: Petang ni ada pasar malam SeRDaNG..Yeayhhh! nak cari buah..B.a.N.a.N.a!




Tuesday, 2 August 2011

2 RamaDhan ~ Buatlah Sesuatu kerana Allah..


ALHaMDuLiLLaH... =)
hari ni masuk 2 Ramadhan..
cepat betul waktu berlalu..
secepat tu jgk lah waktu utk sy hantar tesis akan tamat..
adusss...FeNiN..FeNiN..
kadang2 goyah gak jiwa..
..woooh..STReSS... =_=

tapi..hari ni sy xmenulis utk cerita psl tesis..
nnt kamu2 pn stress dengar..hi3
tetiba ak terfikir tentang PENGORBANAN..
PERTOLONGAN..KEIKHLASAN..
sejauh mana semua tu kita boleh buat 
dengan hati yg tenang?
bukan senang untuk berkorban..
apatah lagi sanggup susah utk org lain
lagi2 sanggup sakitkan hati sendiri 
utk jaga hati org lain
SAMPAI CAMTU SKALI?
ada ke org camtu?..mesti ada... =)

Buat lah sesuatu niat kerana Allah..
tu pesan kawan sy..
SEMAT DALAM HATI! 
bila kamu buat sesuatu kerana Allah,
hati kamu akan tenang..
orang lain nampak susah,
tapi bagi kamu ia bukan suatu kesusahan pun..
orang lain nampak ia sebagai beban..
tapi bagi kamu ia adalah satu kegembiraan..
TENANG KAN PERASAAN TU..?

kita tidak boleh paksa hati kita untuk berubah,
tapi kita boleh berdoa pada Allah
supaya dilembutkan hati..
ditenangkan fikiran..
ditenangkan jiwa..
supaya kehidupan yg kita lalui
lebih bermakna..
lebih gembira & bahagia ^_^

Owh..solah terawih..
napa dengan solah terawih??..hikhik
sunat solah terawih di bulan Ramadhan,
pada yg tak biasa,biasa2 kan..

aiiish..jangan salah sangka
sy bukan USTAZAH..
USTAJAH pn bukan..hehe

sy suke sharing2..
SHARING iS CARING..
love love gitu..**
ooouchhhh!~ suke2..~
(dah start nk menggedix..ishhh)
tata titi tutu! Salam.......................................... =))

~**SELAMAT BERIBADAH **~

Monday, 1 August 2011

1 RamaDHan... ** Hari yg Tenang..

Salam Ramadhan utk sume.. =)
moga masing2 kuat jalani ibadah puasa hari ni
dgn penuh semangat..
dgn penuh tenang..

tenang kan di bulan Ramadhan ni?
ketenangan yg sy xprnah rasa di bulan2 yg lain..
bulan utk kita lbh dekatkan diri dgn Nya..
yg sentiasa di hati..di jiwa..
CINTA DUNIA & AKHIRAT
Allah s.wt.. =)

tiada manusia yg sempurna di dunia..
kdg2 kita lalai..kdg2 lupa..
lupa pada Dia yg Maha Esa
tapi dlm hati tiap mnusia,adanya keinginan..
keinginan utk mncari kebaikan..
keinginan utk merasa nikmat iman..
nikmat kasih sayang..
waktu ni lah masa yg sesuai 
utk kita memberi ruang pada diri sndiri
mengenali siapa DiRi kita..

bila sy menulis mcm ni,
xbrmaksud sy ingin menasihati sesiapa
cukup sekadar sy meluahkan apa yg sy rsa
utk ingtkan diri sendiri jugs
& juga brkongsi dgn org lain
sbab sy tahu..
ak juga bkn manusia yg sempurna

tapi kita sebagai hamba Allah..
yg lemah..lagi kerdil..
kita juga diberi peluang utk berusaha
menjadi yg trbaik..
bkn utk org lain..
tp cukuplah utk diri sendiri..

MAAF jika ada salah&silap sy pda sesiapa..
kdg2 kita xsedar mgkin ada yg berkecil hati..
yg terasa..yg xselesa..
sumenya sy mohon maaf
sy hanya manusia biasa
tidak mampu utk memuaskan hati semua org

tapi apa pn..
terima kasih utk KASIH SAYANG..
terima kasih krn SENTIASA MENEMANI..
di saat suke & duka..
trima kasih MEMARAHI AK UNTK KEBAIKAN..
terima kasih ats segala TEGURAN & NASIHAT
terima kasih utk semuany
moga semua beroleh keberkatan Illahi..
amiiiin..


tiap saat sy dgr lagu ni..
waktu sy buat coretan ni pn
sy sedang dgr lagu ni..
 kongsikan brsama kwn2 =)




super star

Super Stars - Cry On My Shoulder


Powered by mp3ye.eu
Loading...

~ Aku & Kamu ~

Daisypath Friendship tickers