Malam pas terawih, rasa ngidam nak masak butir nangka! fav neyhhhh! dgn 0 experience masak pencuci mulut camni, sy mula lah 'ketang2' (bunyi periuk belanga=p) menyediakan bhn2 utk buat butir nangka ni. hampir sejam, baru sumenya siap...! =)
..kte kongsikan resepi dgn awak sume
..trima kasih buat deq aina sbab..
..kongsi web ni dgn kte ^ _^
(boleyh check kt sblh kanan blog ni)
SeLaMaT MeNCuBa..!
Ce CuBa k..he2
SeLaMaT MeNCuBa..!
Ce CuBa k..he2
Bahan -Bahan ::
- 4 cawan tepung pulut (sy buat setakat yg sy nak jew)
- air
- sedikit kapur makan
- secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
- (bahan utk kuah)
- santan dari setengah biji kelapa
- gula (sy guna brown sugar-rasa lemak2 skit)
- 1 sudu makan halba (sy tak letak, xsuke)
- garam
- daun pandan
Cara2 nya ::
- Masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
- Buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
- Panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan, bila masak ia akan timbul.
- Apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
- Untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
- Bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.
- Lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka
No comments:
Post a Comment